maanantai 26. elokuuta 2013

PCO

http://joanieandleighscakes.com/project/misc-holidays/eggs-in-a-nest-2/

Munanjohtimet ovat auki ja hormonit ovat kohdillaan, mutta epämääräinen kuukautiskiertoni sai selityksen: monirakkulaiset munasarjat. Kuulemma muuten vaikuttaa kaikki olevan ihan kunnossa.

Avuksi raskautumiseen tarvitaan hormoneja kypsyttämään munia ja mahdollisesti irrottamaan kypsyneet munasolut. Lääkäri varoitteli jo etukäteen, että monirakkulaisuuden takia riskinä on, että lisähormonilla munasoluja kehittyy liikaa ja inseminaatiota ei voi monikkoraskausriskin takia tehdä. Sellaisessa tapauksessa koeputkihedelmöitys olisi varteenotettava vaihtoehto. Mutta näitä selvitellään sitten hoidonsuunnittelukerralla ja hoidon edetessä.

Fiilikset ovat ristiriitaiset. Olen innoissani siitä, että asia taas etenee ja helpottunut siitä, että pco on hidaste, ei este raskaudelle. Ehdin jo parin hysteerisen yön aikana arvata itseni vaihdevuosiani viettäväksi mahoksi. Toisaalta pco ei tee projektiamme yhtään sen helpommaksi, eli ei tässä nyt tuuletellakaan. Mutta hyvillä mielin eteenpäin.

Pitää googletella hieman lisää tuota pco:ta. Perusidea lienee se, että munasarja ei toimi normaalisti, vaan tuottaa monia pieniä rakkuloita. Tämä sinänsä on yleistä, mutta osalla tähän liittyy sekaisin olevat hormonit / kuukautiskierto / ovulaatio. Ja silloin kyseessä on pco. Erikseen on sitten vielä pcos, jolloin kyse on syndroomasta, johon liittyy usein akne, liiallinen karvoitus ja ylipaino. Finnittömänä ja normaalikarvaisena pulkannaruna en usko kuuluvani siihen ryhmään.

Seuraavaksi tiedossa lahjasoluneuvonta eli psykologikäynti. Vastaanotolla käyneet ystävämme jo paljastivatkin muutamia psykologin kysymyksiä. Olemme siis varautuneet.

Ei kommentteja: