maanantai 29. heinäkuuta 2013

Ensikäynti

Kuva: kickstarter.com

Ratikalla keskustaaan ja loppumatka kävellen. Hissillä ylös ja klinikan aulaan. Ystävällinen ja kotoisa vastaanotto, lyhyt odottelu aulassa ja sitten lääkärin huoneeseen. Hymyilytti ja jännitti.

Olimme etukäteen täyttäneet esitietolomakkeet ja koska minun olisi tarkoitus olla ensimmäisenä raskaana, keskittyi käyntimme lähinnä minun tietojeni läpikäymiseen. Kun terveydentilani oltiin todettu hyväksi (okei, voisin syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän), siirryttiin kartoittamaan kuukautiskiertoani. Esitietolomakkeeseen olin kirjannut kiertoni pituudeksi 30-300. Jep, ei ihan osu joka kuulle. 

Tästä lähdemme siis projektia viemään eteenpäin: kuukautiskierron kartoitus. Selvää lienee, että jotain häiriötä munasolun kypsymisessä/irtoamisessa/jossain on. Tämä on ollut itsellänikin tiedossa sitten 90-luvun. Ensiksi siis sysätään kuukautiset alulle keltarauhashormonilla (Primolut 10 päivää) ja sen jälkeen mitataan alkukierron hormonit verestä (kiertopäivien 3.-5. aikana). Vähän ennen oletettua ovulaatiota (n. 9.-11. kp) on ultra, jossa tarkastetaan mm. limakalvon paksuus ja munarakkuloiden tilanne. Samalla tehdään munanjohtimien aukiolotutkimus. Verikokeista ja ultrasta saatujen tietojen jälkeen tiedetään paljon enemmän. 

Tällä hetkellä oletuksena ja toiveena on, että ovulaatio saadaan aikaiseksi lisähormoneilla ja kenties munasolun irtoamista kannustetaan myös lääkkeillä. Siitä seuraava toimenpide olisi sitten inseminaatio. Tai inseminaatiot, kunnes olisimme raskaana tai kunnes olisi aika siirtyä koeputkihedelmöitykseen. Mutta näistä kaikista sitten lisää, kun on selvää, missä kunnossa omat hormonini ja munasarjani ovat.

Ensikäyntimme kesti vajaat puoli tuntia, lääkäri oli mukava ja asiallinen ja meillä oli tilaa kysymyksille. Koska haluaisimme myöhemmin myös toisen lapsen, kyselimme mahdollisuudesta saada sama luovuttaja myös toisella kertaa. Sama luovuttaja voi olla Suomessa vain viiden eri naisen lapsilla, joten voimme varata "option" samaan luovuttajaan vaikka heti (tai käytännössä heti kun tärppää). Yleensä myös yritetettäessa raskautta tilataan olkia (=spermasatseja) noin viisi, joten jos tulisinkin raskaaksi ensiyrittämällä, voisimme käyttää jäljelle jääneitä neljää olkea myöhemmin m2:n raskauttamiseen. 

Visiitin ja lounaan jälkeen kävelimme suoraan apteekkiin ja aloitin Primolut-kuurini samantien. Oletuksena on, että kymmenen päivän kuurin jälkeen menee muutama päivä kuukautisten alkuun ja kahden viikon päästä voin varata ajan labraan ja ultraan. Lähiaikoina voimme myös varata ajan lahjasoluneuvontaan eli psykologille. 

Olo on malttamaton, mutta yllättävän rauhallinen. Luulin, että olisin lietsoutunut valtaisaan vauvakuumepaniikkiin, mutta selkeät seuraavat askelet rauhoittavan mieltä. Tuntuu, että juuri nyt meidän pitikin aloittaa tämä prosessi. 

Ei kommentteja: