tiistai 22. heinäkuuta 2014

Synnytyssairaalaan tutustuminen


Eilen olimme tutustumassa synnytyssairaalaamme (tai siihen, johon menemme ellei se satu olemaan liian täynnä sairaalaanlähdön aikaan). Odotimme tutustumiskäyntiä innolla ja ainakin itse toivoin saavani hieman kattavamman käsityksen siitä, mitä tuleman pitää sitten, kun synnytys on ovella.

On oikeastaan huvittavaakin huomata minkälaisista asioista sitä stressaa ajatellessa h-hetken lähestymistä. Huolenaiheinani ovat esim. se, mihin auto sairaalan pihassa parkkeerataan, pystyykö m1 kävelemään parkkipaikalta sairaalan ovelle vai pitääkö hänet ensin heittää erikseen ja sitten viedä auto parkkiin, kumpi meistä pysyy rauhallisena ja kumpi hermoilee enemmän, eväät - mihin ne laitetaan sairaalassa ja ylipäätään mitä eväitä ottaa, mitä jos ei ole ehtinyt ostaa / tehdä eväitä, omat vaatteet - mitä laittaa päälle ja niin edelleen. Vaikka edellämainitut ovat varmasti niitä vähiten oleellisia asioita siinä vaiheessa kun lapsi on tulossa, ovat ne olleet viime aikoina eniten huolta aiheuttavia asianhaaroja. Kertoo ehkä siitä kuinka paljon täällä synnytystä jännitetään. Toisaalta, ne muut, synnytykseen liittyvät OIKEAT asiat eivät ehkä stressaa (vielä?), koska tuntuu, että niille asioille ei oikeastaan voi tehdä mitään. Asenne on aikalailla sellainen, että otetaan vastaan se mitä tulee. Ja luottavainen, että kaikki menee hyvin.

Synnytyssairaalaan tutustuminen alkoi tutustumisella synnytysosaston tarkkailutilaan, jossa sairaalaan saapumisen jälkeen suoritetaan ensimmäiset tutkimukset ja tehdään arvio tilanteesta. Tutustumista vetänyt kätilö kertoi mm. minkälaisia kysymyksiä synnyttämään saapuneelle ensin tehdään, mitä tutkimushuoneessa tehdään ja miten tutkimusten jälkeen edetään, riippuen siitä näyttääkö siltä että synnytys on käynnistymässä vai ei. Jatkoimme kierrosta itse synnytyssaliin, jossa istuimmekin tunnin verran kätilön esitellessä huonetta ja kertoessa mitä siellä tehdään. Kävimme läpi kaiken lähtien siitä missä vaiheessa kannattaa soittaa sairaalaan aina siihen, mitä tehdään kun lapsi on syntynyt. Kuulimme synnytyssalissa olevista erilaisista laitteista, siitä että neuvolakortti on TÄRKEÄ olla jo nyt koko ajan mukana ja varsinkin synnyttämään tullessa. Meille kerrottiin kivunlievitysmahdollisuuksista ja siitä, miten synnytys yleensä etenee. Jopa parkkipaikka ja parkkilipun ostaminen käytiin läpi - sekä tietysti se, mihin eväänsä voi viedä. Kuulemma tietokoneita sun muita laitteita ei synnyttäessä tarvita, joten esim. nettiyhteydestä ei kannata olla huolissaan. Ihan kiva, että myös näitä vähäpätöisempiä asioita käydään läpi, jotta ne niistäkin stressaavat saavat rauhan.
Tutustumiskierroksella oli noin 20 ihmistä, pareja ja yksin tulleita, kaikki käsittääkseni vähintään raskausviikolla 34. Koimme tulleen huomioonotetuiksi, sillä kätilöt puhuivat kaiken aikaa tukihenkilöstä tai puolisosta. Ei toisesta vanhemmasta / isästä oletusarvoisesti. Luulen ja oikeastaan tiedänkin, ettemme ole tuon sairaalan ensimmäinen naispari ja jotenkin tieto siitä ettemme ole mikään ”ennakkotapaus” helpottaa itseä. Vaikutti siltä, ettemme olleet minkäänlainen ”numero”.

Synnytysosastolta tutustumiskierros jatkui sairaalan synnyttäneiden osastolle. Siellä käytiin läpi aikaa vauvan syntymän jälkeen. Puhuimme paljon mm. imettämisestä ja siitä kuinka sairaalassa opastetaan vauvan hoitamiseen. Sairaalassa on useita perhehuoneita, joita voi saada ensisijaisesti ensisynnyttäjät. Toiveesta pitää muistaa mainita hyvissä ajoin, mieluiten heti sairaalaan saavuttaessa, jos perhehuoneen haluaa. Meille molemmille on ollut alusta saakka selvää, että perhehuonetta toivotaan. Saa nähdä kuinka sen saamisen kanssa käy. Riippuu tietysti kovasti siitä, miten ruuhkaisaa sairaalassa on.

Muistan lukeneeni hiljattain, että heinäkuu on nykyään jostakin syystä synnytyssairaaloiden kiireisintä aikaa. Meillä pieni näyttäisi vielä pysyttelevän turvallisesti mahassa (ainakin näin toivomme ja olemme itse päättäneet), joten toivotaan että vältämme pahimman ruuhkan.

Kaiken kaikkiaan synnytyssairaalaan tutustuminen oli erittäin hyödyllisen tuntuinen kokemus ja kaikin puolin miellyttävä. Se auttoi selventämään monia mieltä askarruttaneita asioita ja toi aika lailla varmemman olon siitä, mitä kohti olemme menossa. Ehdottomasti tärkeä käynti, siis.

Huomenna m1:llä on aika normaaliin raskauden seurannan neuvolalääkäriin ja mielenkiinnolla odotamme mitä lääkäri sanoo kohdunkaulan tilanteesta, ja muutoinkin. Olisipa niin hienosti, että kohdunkaula olisikin pysynyt samanlaisena kuin aikaisemmilla lääkärikäynneillä, eikä lyhentynyt enää lisää. Peukut pystyyn!

Ei kommentteja: